Într-o lume din ce în ce mai agitată, sănătatea mintală devine o preocupare esențială pentru bunăstarea noastră generală. Problemele de sănătate mintală pot apărea, la o mulțime de persoane indiferent de rasă, sex, vârstă, venit sau educație – acestea ne pot afecta pe toți. Există mai multe studii care au demonstrat că exercițiile fizice afectează într-un mod pozitiv starea de spirit, influențează spre bine calitatea sănătății mintale generale, fie că este mers pe jos în jurul blocului, exerciții de întindere a corpului sau flotări. Intensitatea exercițiilor, desigur, poate varia, însă actul de mișcare în sine poate avea efecte profunde.
Persoane vulnerabile
Anumite categorii de persoane vulnerabile sunt expuse unui risc și mai mare de a avea o sănătate mintală precară sau o boală mintală de-a lungul vieții. Femeile însărcinate, bolnavii de cancer, deținuții și consumatorii de droguri, de exemplu, sunt grupuri vulnerabile care sunt susceptibile de a avea probleme de sănătate mintală și niveluri mai scăzute de activitate fizică. Acestor grupuri nu li se acordă adesea atenția cuvenită.
Femeile însărcinate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște că 10-16% dintre femeile însărcinate și 13-20% dintre femeile în perioada de postpartum suferă de tulburări psihice. Femeile însărcinate pot suferi de probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate sau tulburare bipolară. Atunci când aceste boli sunt suficient de grave, ele pot duce la rezultate negative ale sarcinii și pot fi rezultatul unui sprijin social scăzut, al unui istoric de depresie sau anxietate, al stresului vieții, al unei sarcini neintenționate sau al violenței partenerului intim.
Pacienții bolnavi de cancer
Numărul pacienților bolnavi de cancer care se confruntă cu tulburări psihologice este ridicat, afectând aproximativ 33% dintre aceștia. Se crede că ratele tulburărilor depresive majore la pacienții cu cancer sunt de până la trei ori mai mari decât la restul populației. Pacienții cu cancer pot experimenta simptome depresive din cauza diagnosticului lor. Viața poate părea sumbră sau pacienții pot fi cuprinși de disperare în urma acestei vești traumatizante. Din aceste motive este și mai important ca nevoile lor de sănătate mintală să fie satisfăcute. S-a demonstrat că simpla participare la activități fizice în timpul liber sporește bunăstarea, sănătatea mintală și perspectiva generală asupra vieții.
Deținuții
De asemenea, deținuții pot fi mai predispuși să se confrunte cu probleme de sănătate mintală din cauza încarcerării lor. Ratele de boli mintale sunt ridicate în rândul acestei categorii de oameni, un studiu arătând că 64% dintre deținuți, 54% dintre prizonierii de stat și 45% dintre prizonierii federali din America raportează probleme de sănătate mintală. Un alt studiu a arătat că exercițiile fizice structurate în cadrul populației carcerale au redus ratele de depresie, anxietate și ostilitate.
Consumul de substanțe
Din păcate, consumul de substanțe și tulburările psihice pot merge mână în mână. Numeroase studii naționale au arătat că aproximativ jumătate dintre cei care fac abuz de substanțe vor suferi și de boli mintale pe parcursul vieții și viceversa. Există o concurență ridicată între consumul de substanțe și anxietate, depresie, tulburare bipolară și tulburare de personalitate „borderline”. Această suprapunere este îngrijorătoare. Cercetările sugerează că programele de activitate fizică și chiar programele „mind-body” (minte – corp) pot avea un efect pozitiv asupra depresiei, anxietății, stresului și chiar asupra poftelor.
Activități fizice recomandate
Dacă nu știți de unde să începeți, s-a demonstrat că o activitate aerobică și exerciții de rezistență care vă fac plăcere sunt asociate cu scăderea nivelului de depresie și anxietate. Jogging-ul, înotul, ciclismul, mersul pe jos, grădinăritul, ridicarea de greutăți, practicarea sporturilor și chiar dansul pot avea toate un impact asupra îmbunătățirii sănătății mintale. Colegiul American de Medicină Sportivă, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și OMS le recomandă pacienților bolnavi de cancer, femeilor însărcinate și adulților din populația generală să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată în fiecare săptămână.
Exercițiile mind-body
De asemenea, s-a demonstrat că activitatea aerobică reduce pofta de droguri, depresia, anxietatea și crește rata de sevraj în rândul consumatorilor de droguri. În cele din urmă, deținuții ar trebui să facă o oră de activitate fizică pe zi, cinci zile pe săptămână. Cel mai important, aceasta ar trebui să includă activități recreative și sportive în aer liber, care pot contribui la eliminarea sentimentului de disperare și la creșterea oportunităților sociale.
Beneficiile aduse de yoga și meditație
Exercițiile „mind-body” precum yoga și meditația pot avea efecte profunde asupra stărilor noastre mentale. În plus față de beneficiile mișcărilor yoga care includ crearea unei stări de spirit mai pozitive și creșterea endorfinelor, yoga poate consolida conexiunile din creier care vă permit să aveți o memorie, o atenție, o conștientizare, o gândire și un limbaj mai bune. Yoga poate fi, de asemenea, un remediu eficient pe termen lung pentru depresie și anxietate.
Articol preluat: American College of Sports Medicine (ACSM) / www.acsm.org (Semnat: Jordan Taylor, MPH, absolvent al Universității din Memphis, cu licență în psihologie și master în sănătate publică. Este membru al programului ACSM Leadership & Diversity Training Program și lucrează în prezent ca antrenor de fitness în Memphis, TN)