„Nu vă mințiți că aveți siguranța locului de muncă mâine” – așa a început cursul de educație financiară ținut de Alexandru Chirilă, analist tehnic, certificat în piețele financiare și consultant în investiții, autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. În cadrul cursului s-a discutat despre managementul banilor și despre importanța educației financiare în timpurile instabile de astăzi. ZdG a fost la curs și prezintă pe scurt cele mai importante recomandări pentru ieșirea din haosul financiar, dar și pentru dezvoltarea independenței financiare.
Venit activ vs. venit pasiv
Premisa de la care trebuie să pornim în educația financiară este că toți ne vindem timpul pentru bani. În funcție de orele vândute, rezultă două tipuri de venituri: venit activ și venit pasiv. Venitul activ, care este venitul principal, este cel pentru care ne vindem aproximativ 8-10 ore pe zi. Însă timpul nostru este limitat la 24 de ore pe zi. Nu putem vinde mai mult timp decât fizic e posibil. De aici rezultă că dacă adoptăm această tranzacție – a vinde timpul pentru bani, există o limită a plafonului maxim de prosperitate, motiv pentru care, pe parcursul vieții, oamenii trebuie să învețe să genereze un alt tip de venit și anume, venitul pasiv. Pentru acest tip de venit consumăm maxim 30 de minute în fiecare zi. Un exemplu de venit pasiv este apartamentul pe care îl dăm în chirie. Periodic trebuie să verificăm starea lucrurilor din acel apartament, dacă se achită întreținerea la timp etc.
20% – informații, 80% – comportament
Succesul financiar este rezultatul nu doar al informațiilor la care avem acces, ci o simbioză a informațiilor și a comportamentului. În relația informații + comportament = prosperitate financiară, avem următorul raport: 20 % reprezintă informațiile pe care le asimilăm, iar 80 % sunt comportamentele pe care le adoptăm zi de zi, astfel formând decizii financiare. Dacă în succesul financiar ar conta doar informația, nu am avea nevoie de contexte educaționale – toată informația e la un click distanță.
Și totuși, care sunt motivele pentru care oamenii, având la îndemână toate informațiile, nu sunt prosperi din punct de vedere financiar?
Haos – Siguranță – Independență
În funcție de comportamente, putem identifica trei categorii în care se află oamenii: 1. Haos financiar; 2. Siguranță financiară; 3. Independență financiară. Fiecare dintre aceste trei categorii este caracterizată de anumite comportamente.