Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Mergem!” – Premierul cheamă cetățenii să se alăture campaniei naționale de împădurire #GenerațiaPădurii

    Vitamina B12, esențială pentru creier și sistemul nervos. Cine riscă să aibă deficit

    ANSP: Cazurile de infecții respiratorii au crescut cu peste 23% față de săptămâna precedentă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De unde vine culoarea măslinelor negre: sunt acestea colorate artificial?

    09/01/20253 Mins Read68
    Foto: drmax.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Când vine vorba de măslinele negre, se naște spontan întrebarea: de unde vine culoarea lor perfect uniformă, acel negru intens care pare nenatural?Care sunt diferențele între măslinele negre și cele maro, poate fi vorba de coloranți? Iată cum explică fenomenul o cercetătoare italiană, Flora Romeo, de la CREA-OFA, Centro di Ricerca Olivicoltura, Frutticoltura e Agrumicoltura, citată de ziarul Corriere della Sera, scrie G4Food.ro. 

    Pe scurt, răspunsul e nu, măslinele negre nu sunt colorate în niciun fel. Culoarea măslinelor depinde de gradul de coacere dar și de soiul lor, ceea cea înseamnă că cele mai puțin coapte tind spre verde, iar pe măsură ce încep să se coacă devin tot mai închise, maroniu spre negru, explică cercetătoarea. Negrul intens nu este o culoare naturală a măslinelor. Aceasta se obține în funcție de modul de prelucrare.

    Metoda californiană, cu sodă

    „Sistemul californian este cel care dă naștere măslinelor negre perfecte. Rezultatul este un produs semi prelucrat, folosit în gastronomie. Rămâne gustul, dar în timpul prelucrării se pierd calitățile nutriționale ale măslinelor”, argumentează Romero.

    Există măsline care sunt culese verzi, dure, iar apoi sunt tratate cu sodă. Ulterior, se practică o serie de spălări succesive, în același timp fiind supuse și unor curenți de aer, care le face să oxideze și să devină foarte închise la culoare.
    Apoi, se adaugă stabilizatori de culoare, din motive estetice. E vorba de ceea ce în comerț este indicat prin E579 și E585, care sunt absolut siguri pentru consum, precizează cercetătoarea. Mai exact, vorbim de gluconat feros și lactat feros, care se folosesc și în industria farmaceutică, în formula unor suplomente alimentare bogate în fier.

    Tehnica grecească, în saramură

    Sistemul californian este o metodă de transformare industrială, dar există modalități mai puțin invazive, care pot fi replicate și acasă pentru a obține măsline negre. Rezultatul cromatic va fi cu siguranță mai puțin intens, dar măslinele își păstrează în mare parte proprietățile.

    Sistemul grecesc este cel mai bun mod de a obține măsline negre. Este vorba de o măslină fermentată în saramură. În acest caz, pe lângă calitățile măslinelor, se adaugă toate beneficiile fermentației, care, în plus, îmbogățește aroma. Pentru a le prepara, trebuie însă să se pornească de la o măslină măcar parțial pigmentată, care începe să aibă nuanțe violacee.

    Sistemul din zona de sud a Italiei

    O a treia variantă sunt măslinele maturate la sare și apoi trecute prin cuptor. Este o metodă de transformare specifică sudului Italiei.

    „Măslinele sunt mai întâi lăsate să se odihnească cu o cantitate mare de sare, apoi sunt deshidratate în cuptor la temperatură scăzută. Măslinele sunt lipsite de încărcătura probiotică a celor grecești, dar cu calități nutriționale mult peste cele prelucrate prin metoda californiană.”, afirmă experta.

    măsline metode de prelucrare măsline

    Articole asemănătoare

    Mediu 12/11/2025

    (VIDEO) „Mergem!” – Premierul cheamă cetățenii să se alăture campaniei naționale de împădurire #GenerațiaPădurii

    RECOMANDATE 12/11/2025

    Vitamina B12, esențială pentru creier și sistemul nervos. Cine riscă să aibă deficit

    RECOMANDATE 12/11/2025

    ANSP: Cazurile de infecții respiratorii au crescut cu peste 23% față de săptămâna precedentă

    Populare în ultima lună
    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național
    08/11/202510.449 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/202510.278 Views
    (VIDEO) Premierul Munteanu la cină caritabilă, vicepreședinta Parlamentului servește ca chelneriță: peste 1000 de copii vor primi ajutor
    06/11/20251.839 Views
    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României
    08/11/20251.137 Views
    Recomandate
    Mediu 12/11/20251 Min Read106 Views

    (VIDEO) „Mergem!” – Premierul cheamă cetățenii să se alăture campaniei naționale de împădurire #GenerațiaPădurii

    „Eu mă duc și sâmbăta, mie-mi place a lucra” — pe fundalul versurilor din piesa…

    Vitamina B12, esențială pentru creier și sistemul nervos. Cine riscă să aibă deficit

    ANSP: Cazurile de infecții respiratorii au crescut cu peste 23% față de săptămâna precedentă

    Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei: autoritățile avertizează asupra riscului de îmbolnăvire

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    (VIDEO) „Mergem!” – Premierul cheamă cetățenii să se alăture campaniei naționale de împădurire #GenerațiaPădurii

    Vitamina B12, esențială pentru creier și sistemul nervos. Cine riscă să aibă deficit

    ANSP: Cazurile de infecții respiratorii au crescut cu peste 23% față de săptămâna precedentă

    Cele mai populare

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Premierul Munteanu la cină caritabilă, vicepreședinta Parlamentului servește ca chelneriță: peste 1000 de copii vor primi ajutor

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.