Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De unde vine culoarea măslinelor negre: sunt acestea colorate artificial?

    09/01/20253 Mins Read68
    Foto: drmax.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Când vine vorba de măslinele negre, se naște spontan întrebarea: de unde vine culoarea lor perfect uniformă, acel negru intens care pare nenatural?Care sunt diferențele între măslinele negre și cele maro, poate fi vorba de coloranți? Iată cum explică fenomenul o cercetătoare italiană, Flora Romeo, de la CREA-OFA, Centro di Ricerca Olivicoltura, Frutticoltura e Agrumicoltura, citată de ziarul Corriere della Sera, scrie G4Food.ro. 

    Pe scurt, răspunsul e nu, măslinele negre nu sunt colorate în niciun fel. Culoarea măslinelor depinde de gradul de coacere dar și de soiul lor, ceea cea înseamnă că cele mai puțin coapte tind spre verde, iar pe măsură ce încep să se coacă devin tot mai închise, maroniu spre negru, explică cercetătoarea. Negrul intens nu este o culoare naturală a măslinelor. Aceasta se obține în funcție de modul de prelucrare.

    Metoda californiană, cu sodă

    „Sistemul californian este cel care dă naștere măslinelor negre perfecte. Rezultatul este un produs semi prelucrat, folosit în gastronomie. Rămâne gustul, dar în timpul prelucrării se pierd calitățile nutriționale ale măslinelor”, argumentează Romero.

    Există măsline care sunt culese verzi, dure, iar apoi sunt tratate cu sodă. Ulterior, se practică o serie de spălări succesive, în același timp fiind supuse și unor curenți de aer, care le face să oxideze și să devină foarte închise la culoare.
    Apoi, se adaugă stabilizatori de culoare, din motive estetice. E vorba de ceea ce în comerț este indicat prin E579 și E585, care sunt absolut siguri pentru consum, precizează cercetătoarea. Mai exact, vorbim de gluconat feros și lactat feros, care se folosesc și în industria farmaceutică, în formula unor suplomente alimentare bogate în fier.

    Tehnica grecească, în saramură

    Sistemul californian este o metodă de transformare industrială, dar există modalități mai puțin invazive, care pot fi replicate și acasă pentru a obține măsline negre. Rezultatul cromatic va fi cu siguranță mai puțin intens, dar măslinele își păstrează în mare parte proprietățile.

    Sistemul grecesc este cel mai bun mod de a obține măsline negre. Este vorba de o măslină fermentată în saramură. În acest caz, pe lângă calitățile măslinelor, se adaugă toate beneficiile fermentației, care, în plus, îmbogățește aroma. Pentru a le prepara, trebuie însă să se pornească de la o măslină măcar parțial pigmentată, care începe să aibă nuanțe violacee.

    Sistemul din zona de sud a Italiei

    O a treia variantă sunt măslinele maturate la sare și apoi trecute prin cuptor. Este o metodă de transformare specifică sudului Italiei.

    „Măslinele sunt mai întâi lăsate să se odihnească cu o cantitate mare de sare, apoi sunt deshidratate în cuptor la temperatură scăzută. Măslinele sunt lipsite de încărcătura probiotică a celor grecești, dar cu calități nutriționale mult peste cele prelucrate prin metoda californiană.”, afirmă experta.

    măsline metode de prelucrare măsline

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.661 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.027 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025345 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read125 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.