Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce mănânci mai mult în zilele când consumi dulciuri într-o cantitate mai mare?

    02/01/20254 Mins Read22
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când consumi mult dulce? Păi, se întâmplă „chestii” atât în mintea ta, cât și în stomacul tău. Consumul de dulciuri poate duce la creșterea apetitului din cauza efectului lor asupra nivelului de zahăr din sânge, hormonilor și creierului. Potrivit G4Food.ro, iată de ce se întâmplă acest lucru:

    1. Fluctuațiile rapide ale glicemiei
      Dulciurile sunt bogate în zaharuri simple, care sunt absorbite rapid în sânge, determinând o creștere bruscă a glicemiei. Aceasta este urmată de o scădere bruscă, numită hipoglicemie reactivă, care poate induce senzația de foame. Simți imediat o slăbiciune. Ea nu este foame, dar este asemănătoare ca senzații în corp stării de foame. Așadar, vei căuta mâncare adevărată în curând în jurul tău.
      Rezultatul: După ce glicemia scade, organismul cere mai multă energie, ceea ce te face să consumi mai multe alimente, în special alimente bogate în zahăr, făinoase și grăsimi sau combinații între acestea.
    2. Efectul asupra hormonilor
    • Insulina: Consumul de dulciuri declanșează eliberarea de insulină, care reglează glicemia. Dacă insulina este produsă în exces, aceasta poate scădea glicemia prea mult, declanșând din nou foamea.
    • Leptina și grelina: Zahărul poate deregla hormonii care controlează senzația de sațietate (leptina) și foame (grelina), ceea ce te face să mănânci mai mult.
    1. Activarea centrilor plăcerii din creier
      Zahărul stimulează eliberarea de dopamină în creier, ceea ce îți oferă o senzație de plăcere. Creierul tău poate începe să asocieze dulciurile cu recompensa, determinându-te să cauți mai multă mâncare pentru a menține acea senzație plăcută.
      Acest mecanism este învățat încă din copilărie. De câte ori era un moment plăcut, primeam și ceva dulce. Adulți fiind, de câte ori vrem să ne aducem plăcere în corp, știm imediat ce trebuie să facem.
      Rezultatul: Consumul de zahăr devine un ciclu care alimentează poftele constante, iar ronțăielile dulci devin „medicamentul” nostru cel mai sigur pentru a îndepărta o stare neplăcută.
    2. Lipsa de nutrienți esențiali
      Atunci când consumi dulciuri în exces, nu îți hrănești corpul, îi aduci doar calorii goale. Energie și atât. Nu proteine, nu vitamine sau minerale. De aceea, corpul îți crește senzația de foame, ca să mănânci mai mult, poate-poate își ia și el, săracul, ceea ce are nevoie pentru a avea grijă de tine.
    3. Creșterea apetitului pentru alimente similare
      Odată intrat pe panta consumului excesiv de zahăr, vei căuta produse din această categorie. În acest fel, dependența ta de gustul dulce se va cimenta de tot. Dulcele consumat excesiv îți alterează modul în care percepi și alte gusturi. Vei începe să refuzi unele fructe, pe motiv că „nu au niciun gust.” Pragul de la care vei simți plăcere consumând dulce va crește tot mai mult, la fel și lingurițele de zahăr pe care le vei adăuga în mâncare.

    Ce poți face dacă vrei totuși să păstrezi dulcele în viața ta, dar nu îți dorești efectele de mai sus?

    • Nu consuma dulce pe stomacul gol. Mănâncă-l întotdeauna după o masă principală.
    • Nu consuma cantități mari de dulciuri. Chiar dacă sufletul mai cere o bucățică în plus, spune-ți că e și mâine o zi și că poți mânca mâine ceea ce a rămas „datorie” de azi. Amână momentul, că poate mâine o să te saturi cu o bucățică mai mică.
    • Caută variante de dulce mai sănătos. Ciocolata fără zahăr sau amăruie, dacă ești fan ciocolată, batoanele din nuci și fructe uscate sunt și ele foarte dulci și nu au zahăr adăugat. Câteodată, când ai poftă de dulce, 1-2 lingurițe de unt de arahide sau alte nuci o să îți fie absolut de ajuns.
    • Bea mai multă apă. Da, acest sfat banal împiedică deshidratarea, senzația de slăbiciune, foamea și, implicit, pofta de ceva dulce. Da, câteodată e atât de simplă soluția unor probleme complicate.
    • Decât să îți impui zero zahăr, alege să limitezi porția. O să fie o măsură cu mai puține frustrări, mai puțină încrâncenare, ceea ce o să îți prindă bine și o să lase energie pentru alte domenii ale vieții tale.
    • Mănâncă mese echilibrate: Include proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși pentru a preveni poftele.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Gastronomie 19/05/2025

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read26 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.