Cu toții știm că somnul este important și probabil că majoritatea dintre noi aspirăm să dormim mai mult în fiecare noapte. Dar de cât somn are cu adevărat nevoie o persoană obișnuită pentru a-și menține sănătatea? Avem de fapt nevoie de opt ore pe noapte sau șapte ore de somn sunt suficiente?
Potrivit TODAY.com, cantitatea de somn de care avem nevoie se modifică în timp, din copilărie până la vârsta adultă, iar nevoile individuale de somn pot varia, de asemenea, în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea, experții recomandă, în general, un anumit interval țintă pentru fiecare grupă de vârstă. Pentru adulți, aceasta este de șapte până la nouă ore.
Experții discută despre cât de mult somn au nevoie oamenii, dacă șapte ore de somn pe noapte sunt suficiente și cum să dormiți mai mult dacă nu vă simțiți odihnit.
Sunt suficiente șapte ore de somn sau nu?
Șapte ore de somn sunt în general suficiente pentru majoritatea adulților sănătoși. Persoanele care dorm în mod regulat șapte ore pe noapte se pot simți odihnite și își pot menține o stare bună de sănătate.
Într-o publicație a Academiei Americană de Medicină a Somnului și Societatea de Cercetare a Somnului, experții recomandă șapte ore – nu opt – ca fiind „numărul magic” pentru majoritatea adulților sănătoși.
„Când vorbim despre numărul ideal de ore de somn, este de fapt un interval”, spune pentru TODAY.com Shelby Harris, Psy.D., psiholog clinician specializat în medicina comportamentală a somnului și director al sănătății somnului la Sleepopolis. „Aproximativ 70% dintre adulți au nevoie între șapte și nouă ore pe noapte”, spune Harris.
Cu toate acestea, dormitul de șapte ore pe noapte poate să nu fie suficient pentru unii oameni, în funcție de nevoile lor de somn de bază și de sănătate. Cum vă dați seama de nevoile dumneavoastră individuale de somn?
„Cantitatea de somn de care are nevoie o persoană este aproximativ numărul de ore pe care le-ar dormi în mod natural – fără întreruperi sau alarme externe – pentru a se simți complet odihnită a doua zi”, spune pentru TODAY.com Dr. Bhanu Kolla, medic de somn și psihiatru la Clinica Mayo.
În general, dacă vă treziți odihnit, nu vă simțiți somnoros pe parcursul zilei, adormiți ușor și vă treziți cam la aceeași oră, probabil că dormiți suficient, spun experții. Dacă acest lucru nu se întâmplă atunci când dormiți șapte ore, este posibil să aveți nevoie de mai mult.
În plus față de durata somnului, calitatea somnului și sincronizarea sunt, de asemenea, importante, spune Harris. Calitatea somnului poate fi afectată de sforăit, apnee în somn, insomnie, stres și alte probleme de sănătate, adaugă ea.
Semnele posibile ale calității slabe a somnului includ trezirea repetată pe parcursul nopții, lipsa de odihnă după șapte până la nouă ore de somn sau dificultăți de respirație pe timp de noapte, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
„Somnul este piatra de temelie din care se construiește orice altceva, deci are un impact asupra aproape fiecărei părți a corpului”, spune Harris.
Dacă dormi în mod constant mai puțin decât are nevoie organismul tău, acest lucru poate duce la lipsa cronică de somn, care are consecințe pe termen scurt și lung asupra sănătății. Chiar și o singură noapte de somn prea puțin poate avea efecte negative.
De cât somn aveți nevoie?
Fiecare grupă de vârstă trebuie să beneficieze în mod regulat de următoarea cantitate de somn:
- Sugarii (între 4 și 12 luni) ar trebui să doarmă între 12 și 16 ore pe 24 de ore
- Copiii (de la 1 la 2 ani) ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore pe 24 de ore
- Copiii (între 3 și 5 ani) ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore pe 24 de ore
- Copiii (între 6 și 12 ani) ar trebui să doarmă între 9 și 12 ore pe 24 de ore
- Adolescenții (între 13 și 18 ani) ar trebui să doarmă între 8 și 10 ore pe 24 de ore
- Adulții ar trebui să doarmă 7 ore sau mai mult pe noapte
Cum să dormiți mai mult?
- Mențineți un program de somn consistent
- Creați un mediu de somn confortabil, liniștit și întunecat
- Evitați ecranele timp de cel puțin 30 de minute până la o oră înainte de culcare
- Faceți exerciții fizice regulate
- Limitați consumul de cofeină și alcool
- Evitați somnul prea lung sau prea aproape de ora de culcare, mai ales dacă aveți probleme cu adormirea
Dacă încă vă confruntați cu dificultăți în a dormi suficient sau aveți îngrijorări cu privire la obiceiurile dumneavoastră de somn, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în somn, subliniază experții.