Deși 86.5% dintre persoanele intervievate în cadrul „Evaluării educației financiare a populației R. Moldova 18-75 ani” au menționat că au identificat, cel puțin, un obiectiv financiar, 31.3% dintre acestea au menționat că nu au întreprins niciun pas pentru a-l realiza. Astfel, stabilirea corectă a unui obiectiv financiar este piatra de temelie pentru buna realizare a acestuia, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
În termeni mai simpli, un obiectiv financiar reprezintă răspunsul la întrebarea: cum ne propunem să utilizăm resursele financiare de care dispunem și cele pe care le putem atrage pentru finanțarea acelor activități sau lucruri, care ne motivează și dau sens vieții noastre. Elementele componente obligatorii ale unui obiectiv financiar sunt: i) scopul care se vrea atins; ii) suma de bani care este necesară; iii) timpul necesar realizării acelui scop.
Tipurile obiectivelor financiare
Obiectivele financiare diferă între ele în funcție de orizontul temporal pentru care sunt setate.
Obiectivele financiare pe termen scurt sunt:
- managementul datoriei realizat cu scopul stingerii datoriilor acumulate;
- administrarea și controlul cheltuielilor pentru prioritizarea alocării resurselor către activități care contribuie la realizarea obiectivelor financiare setate;
- crearea unui buget pentru acoperirea cheltuielilor imprevizibile.
Printre obiectivele financiare pe termen mediu se numără:
- finanțarea unei investiții;
- inițierea unei afaceri etc.
Obiectivele financiare pe termen lung includ:
- acumularea averii pentru a fi transmisă generațiilor ulterioare sau pentru a fi utilizată pentru înlocuirea venitului ratat la etapa de pensionare;
- managementul riscurilor realizat prin procurarea unei polițe de viață care acoperă lipsa unui venit pentru membrii familiei în cazul decesului persoanei generatoare de venit în familie; reducerea riscului de performanță redusă a unui instrument financiar prin diversificarea instrumentelor financiare etc.
Cum stabilim corect un obiectiv financiar
Analizați cu atenție toate cheltuielile pe care le faceți – atât cheltuielile care se repetă lună de lună, cât și celelalte cheltuieli. De regulă, cheltuielile care se repetă lunar sunt și cele pe care nu le puteți elimina, dar le puteți reduce.
Securizați realizarea obiectivelor dumneavoastră financiare – identificați, cum vă puteți crește veniturile și prioritiza plata datoriilor. Creditele sunt instrumente financiare purtătoare de costuri, pentru acestea achitați și o dobândă. Datoriile purtătoare de dobânzi mari vă pot secătui veniturile.
Prioritizarea achitării datoriilor va permite redirecționarea resurselor eliberate pentru efectuarea economiilor. Totodată, realizarea unei munci suplimentare poate genera și venituri suplimentare pe care le puteți utiliza, în totalitate, pentru finanțarea obiectivului financiar setat.
Rezervați o parte a venitului dumneavoastră pentru viitor. Această metodă îmbrățișată și de Uniunea Federală de Credit a Națiunilor Unite presupune alocarea a 50% din venit pentru acoperirea nevoilor de prim ordin, de exemplu: plata chiriei, facturilor, hrană etc.
Maxim 30% din venituri vor fi alocate pentru dorințe, care nu sunt neapărat esențiale: distracții, vacanță, cina la restaurant, abonamentul la sala de forță, gadgeturi, obiecte de vestimentație sau accesorii neimportante etc.
Într-un final, nu mai puțin de 20% din venit ar trebui să fie alocat pentru economii în vederea realizării obiectivelor ce țin de viitor.
Deși proporția finanțării acestor categorii de cheltuieli poate varia în funcție de venit, este importantă clasificarea cheltuielilor după cele trei tipuri, dintre care ultima ține de viitor și obiectivele financiare pe termen lung.
Pentru a afla mai multe sfaturi și pentru a învăța mai pe larg despre cum să îți stabilești obiectivele financiare, citiți integral articolul de pe site-ul BNM.