Dacă după perioada Crăciunului cozonacul nu mai pare la fel de atractiv, ar putea fi doar efectul de saturație sau poate că acesta începe să se usuce puțin. Din fericire, îl putem recicla sub formă de deserturi la pahar. Iată câteva idei de creme simple, ușor de preparat, fără prea mult efort, scrie G4Food.ro.
Cremă de mascarpone
Brânza mascarpone, un produs obținut din procesarea smântânii, este protagonistul incontestabil al celor mai populare rețete de creme pentru desert. Adăugând câteva ingrediente, fără prea multă muncă, obținem o cremă extrem de delicioasă, simplu, cu mixerul. De exemplu, se poate folosi mascarpone, zahăr și cacao. Aceasta poate fi adăugată în pahare, peste biscuiți simpli stropiți cu puțin lapte cu cacao.
Cremă de vanilie
Alternativa mai dietetică la mascarpone, crema de vanilie, se prepară din lapte, ouă, zahăr și amidon (1 gălbenuș de ou, 10 g de amidon, 20 g zahăr, 200 g lapte, vanilie). Zahărul și amidonul se dizolvă în lapte, cu care se diluează gălbenușul de ou, apoi amestecul se ține la bain-marie până ajunge la consistența dorită. Această cremă poate fi adăugată peste cuburi de cozonac stropit cu puțin rom sau brandy.
Cremă Chantilly
Cremă Chantilly este, de fapt, o cremă de vanilie amestecată cu frișcă și zahăr, cu care putem acoperi o felie de pandoro simplu, stropit cu câteva linguri de suc de portocale.
Cremă de lămâie
O alternativă foarte fresh, ideală pentru zilele cu mâncare multă și grea, este crema de lămâie. Aceasta este similară cu crema de vanilie, dar cu adaos de coajă rasă de lămâie. Crema se transferă în pahare și se adaugă bucăți de pișcoturi de șampanie, stropite cu puțin sirop de fructe (ideal de căpșuni sau zmeură), dar merge și sirop de mentă, o combinație perfectă alături de lămâie.
Cremă vegană
Pentru cei care nu consumă alimente de origine animală, inclusiv lapte și ouă, există rețete delicioase de creme vegane, potrivite pentru perioada Crăciunului. De exemplu, crema de lămâie se poate prepara fierbând la foc mic lapte de soia, făină de orez, zahăr și puțină coajă de lămâie (100 g lapte de soia la 10 g făină de orez). Aceasta este o cremă potrivită și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau care nu pot consuma ouă.
Atenție: toate aceste creme au un nivel caloric ridicat, iar adăugate la alte produse dulci și calorice, pot ajunge la 500 kcal sau mai mult într-o singură porție. Este perfect acceptabil să le consumăm, dar în cantități limitate.