Consumul de afine continuă să crească la nivel global, iar acest fruct ar putea depăși în curând bananele în popularitate. O performanță remarcabilă pentru agro-exporturile din Peru a fost realizată recent, odată cu primul transport de 18 containere expediate din noul port Chancay către Shanghai, China. Aflat la bordul navei Xin Shanghai 150W, acest transport include 230 de tone de afine proaspete care vor traversa Pacificul în doar 26 de zile, cu 10 zile mai puțin decât înainte. Această reducere a timpului de tranzit asigură păstrarea proprietăților și aromei fructului, oferind consumatorilor o experiență îmbunătățită, notează Fresh Plaza.
„Succesul afinelor peruviene nu se limitează la piața chineză. Cererea pentru acest fruct este în creștere și în țări precum Coreea de Sud, Japonia, Indonezia și Vietnam datorită calităților sale nutriționale și versatilității sale ca gustare sănătoasă”, declară John Early, director comercial al Agrovision Peru.
Pentru a satisface cererea tot mai mare, producătorii peruvieni au adoptat strategii inovatoare, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale în cultivare și introducerea unor noi soiuri, precum Sekoya, care garantează o producție constantă și de înaltă calitate pe parcursul întregului an.
În Statele Unite și Europa, cererea continuă să crească
Dezvoltarea unor proiecte în alte regiuni, precum sudul Chinei, contribuie la completarea ofertei peruane cu producție locală între lunile ianuarie și mai. Early afirmă că această strategie globală asigură o prezență continuă pe piețele competitive și ne permite să optimizăm aprovizionarea la nivel mondial.
Piața asiatică, în special China, plătește cu 25-30% mai mult pentru afinele locale datorită prospețimii și dulceaței lor, obținute prin reducerea timpului de transport. În Statele Unite și Europa, cererea continuă să crească, aceste piețe reprezentând 40%, respectiv 30% din exporturile peruviene.
Impactul afinelor merge dincolo de piața internațională, având o contribuție semnificativă și asupra economiei locale din Peru.
„Sectorul nu doar că generează locuri de muncă, dar promovează dezvoltarea locală prin programe comunitare și utilizarea tehnologiilor sustenabile. Acest angajament consolidează poziția țării ca lider în exportul de fructe de pădure”, adaugă John Early.
Producătorii peruvieni exportă în prezent între 250 și 280 de containere de afine pe săptămână și estimează o creștere continuă în anii următori. Intrarea în producție a noilor plantații și diversificarea piețelor garantează un viitor promițător.
Articol preluat: g4food.ro.