Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Cei mai gustoși struguri de masă cultivați în R. Moldova

    13/11/20243 Mins Read13
    Sursă: agrotv.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În R. Moldova, strugurii sunt un simbol al prosperității și al recompensei pentru munca dificilă a viticultorilor. Producerea strugurilor în această regiune are o istorie de peste 5.000 de ani, cu trasee comerciale pentru vin și struguri de masă stabilite de secole. Strugurii din R. Moldova au fost și sunt apreciați pentru aroma lor bogată și complexă, scrie Moldova Fruct. 

    Deși sunt cultivate aproape 80 de soiuri de struguri de masă, cei mai populari sunt strugurii negri Moldova, Codreanca (sau Black Magic) și Muscat de Hamburg, soiurile roșii Cardinal și Apiren Roz și soiurile albe Italia, Victoria și Alb de Suruceni.

    R. Moldova produce mai mult de 130.000 de tone de struguri de masă în fiecare an și exportă circa 60% din ei.

    Muscat de Hamburg

    Acesta este un soi foarte popular caracterizat prin coacere târzie și productivitate mare. Ciorchinii sunt de la medii la mari de la 18 la 25 cm lungime, rămuroși, cu boabe rare.

    Boabele de un albastru închis spre negru, sunt sferice, semicrocante, cu miez cărnos și suculent și o aromă inconfundabilă de muscat. Maturitatea deplină a strugurilor este atinsă în luna septembrie. La maturarea deplina, strugurii acumuleaza cantitati mari de zahăr (160-170g/l) și sunt deosebit de gustoși.

    Moldova

    Cu o istorie de peste 40 de ani, soiul de struguri Moldova de origine autohtonă a fost continuu ameliorat. Astfel, datorită calităților gustative și aspectului deosebit a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în lume.

    Ciorchinele are formă cilindrică sau conică, cu o densitate mijlocie a boabelor şi greutatea de aproximativ 385 g, ovale, de culoare violetă-închisă acoperite cu un strat pronunţat de pruină. Pieliţa este de obicei groasă, densă şi dură, pulpa de consistenţă cărnoasă şi crocantă..

    Soiul se deosebește prin capacitatea de păstrare și transportare. În condiții adecvate, strugurii Moldova pot fi păstrați până la 4-5 luni, fără pierderi semnificative de calitate. Cea mai mare cantitate de struguri Moldova poate fi livrată în perioada octombrie-decembrie, atunci când pe plan global este cea mai mică ofertă de struguri. Moldova produce până la 95.000 tone de struguri de acest soi în fiecare an.

    Codreanca

    Cunoscut și ca „Black Magic” este un soi cu maturare timpurie care a fost creat în Moldova. Acest soi începe să capete popularitate pe piaţa soiurilor timpurii datorită proprietăților sale comerciale, strugurilor mari şi frumoşi, a bobului măşcat, oval-alungit şi a gustului fin-atractiv. Strugurii acestui soi se caracterizează prin transportabilitate înaltă. Moldova produce 10.000 tone de struguri Codreanca în fiecare an.

    struguri de masă

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 18/05/2025

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Mediu 18/05/2025

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Gastronomie 18/05/2025

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025382 Views
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025118 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025101 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202588 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 18/05/20255 Mins Read17 Views

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari…

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.