De obicei, consumul de ovăz la micul dejun este recomandat pentru aportul bogat de fibre, nutrienți, vitamine, totodată ovăzul, gătit în orice formă, oferă o stare de bine, sațietate și energie pe tot parcursul zilei. Dacă nu vrem să îl asociem cu alte alimente dulci la micul dejun am putea să încercăm o variantă cu ciuperci și ou.
Iarna, este mult mai potrivit să consumăm fulgii de ovăz calzi, sub formă de porridge. Asta, în comparație cu perioada verii, când e suficient să îi lăsăm în apă sau în lapte de seara până dimineața. Durează foarte puțin până fierb, exact timpul în care sotăm rapid ciupercile și apoi în tigaie adăugăm oul. Iar dacă avem ciuperci făcute sau rămase de seara, e și mai simplu
Ingrediente
Calculăm pentru fiecare porție circa 40 de g de fulgi de ovăz, pentru care avem nevoie de circa 4 ori mai multă apă, adică circa 150g de apă sau chiar lapte.
La aceeași porție calculăm și un ou și circa 50 g de ciuperci, adică mână bună de ciuperci. Mai avem nevoie de ulei, sare, sos de soia, eventual piper și semințe de susan deasupra.
Procedeu
Aducem apa în punctul de fierbere și adăugăm fulgii de ovăz. Apoi stingem focul și dăm timp fulgilor câteva minute pentru ca ei să absoarbă lichidul. Completăm cu puțină sare și eventual alte condimente preferate.
În timp ce așteptăm fulgii, într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei sotăm circa 2-3 minute ciupercile tăiate. Lucrăm la foc mediu. Ciupercile sunt gata atunci când lichidul din ele s-a evaporat și încep să fie puțin rumenite. Condimentăm cu un strop de sos de soia și eventual piper, fără a adăuga sare.
Între timp, transferăm fulgii într-un bol, după ce s-au hidratat și completăm deasupra cu ciupercile, iar în aceeași tigaie gătim rapid câte un ou la foc mic.
Într-un minut adăugăm oul deasupra și putem servi cu piper și/sau semințe de susan.
În funcție de preferințe și tipul de dietă urmată, putem elimina oul, sau putem completa ciupercile și cu o mână de spanac. Sau, putem amesteca fulgii de ovăz când sunt gata și cu un strop de brânză, oricare, sau nuci măcinate.
Articol preluat: g4food.ro