Un mic accident cu micul dejun în pat, un pahar de suc sau alte incidente pot lăsa pete nedorite pe saltea. Din păcate, nu putem spăla o saltea în mașina de spălat, dar există soluții eficiente pentru a face față petelor și a le îndepărta rapid. Expertul Brian Sansoni, vicepreședinte al Institutului American de Curățenie (American Cleaning Institute), oferă un șir de sfaturi eficiente care te vor ajuta la îndepărtare petelor de pe saltele.
Cum să îndepărtezi petele de pe saltea
Acțiunea rapidă împotriva petelor este esențială pentru a preveni fixarea adâncă a acestora în material. Sansoni recomandă utilizarea unui produs special pentru îndepărtarea petelor cu efect imediat și recomandă îndepărtarea excesului de umezeală cu un prosop uscat înainte de a aplica produsul de curățare.
„Curățarea petelor de pe saltea este similară cu tratamentele punctuale de pe covor, dar spre deosebire de covor, la saltele ai opțiunea de a adăuga o protecție care poate ajuta la prevenirea petelor” – explică Sansoni.
Dacă nu ai o protecție de saltea sau dacă aceasta nu te-a salvat de un accident, urmează pașii de mai jos pentru a trata eficient petele.
Îndepărtează imediat lenjeriile de pat, acest lucru va preveni ca lichidele să pătrundă adânc în saltea. Tratează petele de pe lenjeria de pat cu un produs de îndepărtat pete, apoi pune-le la spălat cu un detergent de înaltă calitate.
Absoarbe lichidul de pe saltea. Tapotează cu o lavetă curată (microfibră, cârpă de spălat sau un prosop de hârtie). Nu freca, pentru a nu răspândi pata.
Adaugă un pic de detergent lichid. Poți încerca și un produs de îndepărtat pete pentru toate tipurile de pete, dar înainte de a-l folosi, testează-l pe o zonă mai puțin vizibilă a saltelei, pentru a te asigura că nu o vei deteriora. Toarnă puțin pe o lavetă și tapotează ușor. Dacă pata persistă după ce s-a uscat, repetă procesul.
Lasă salteaua să se usuce complet. Acesta este un pas important, care poate dura câteva ore, în funcție de mărimea petei. Chiar dacă suprafața pare uscată, s-ar putea ca în interior să fie încă umedă.
Tratament pentru pete dificile
Urină: Tapotează cât poți cu o lavetă, fără a freca. Apoi, pulverizează pe lavetă un produs pe bază de enzime. Acestea vor descompune acidul uric din urină, eliminând atât mirosul, cât și culoarea. Tapotează pata cu cârpa, iar apoi usucă-o cu o cârpă curată.
Scaun: După îndepărtarea solidelor, pulverizează pe o cârpă un produs pe bază de enzime și tapotează ușor până când pata și mirosul dispar.
Sânge: Tapotează cu o cârpă și apă rece (nu apă fierbinte, pentru că aceasta poate fixa pata). Toarnă peroxid de hidrogen pe o cârpă curată. Adaugă apoi un produs pe bază de enzime și lasă-l câteva minute să dizolve sângele. Usucă cu o cârpă curată.
Vomă: După ce ai îndepărtat solidele, presară bicarbonat de sodiu, care ajută la absorbirea restului de murdărie și a mirosurilor. Lasă-l să acționeze timp de 10 minute, apoi aspiră-l. Umezește o cârpă cu un produs pe bază de enzime și tapotează pata pentru a descompune mai departe materia organică și mirosul.
Noroi: Dacă pata este umedă, curăță cu o cârpă uscată. Dacă este uscată, folosește un aspirator. În orice caz, urmează cu o cârpă ușor umedă și tapotează. Aplică un produs pe bază de enzime pentru a ataca pata. După uscare, presară bicarbonat de sodiu pentru a absorbi mirosul și aspiră-l din nou.
Vin roșu: Dacă ai un produs de îndepărtat pete de vin roșu, aplică-l imediat. Dacă nu, tapotează pata cu o cârpă umezită cu apă rece. Dacă acest lucru nu funcționează, amestecă o parte de detergent pentru vase cu două părți peroxid de hidrogen, umezind o cârpă în acest amestec și tapotând pata. După câteva minute, tapotează din nou până când pata dispare.
Pentru a obține cele mai bune rezultate în îndepărtarea petelor, se recomandă să folosești detergenți de înaltă calitate, testate în laborator.
Articol preluat: www.consumerreports.org