Orezul brun și quinoa sunt cereale integrale sănătoase pe care le poți combina ușor cu proteine slabe și legume nutritive, dar una dintre ele are, potrivit today.com, mai multe proteine, fibre și grăsimi sănătoase decât cealaltă, spun dieteticienii.
„Ambele sunt considerate cereale sau fac parte din categoria carbohidraților”, spune Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic Center for Human Nutrition. Totuși, deoarece quinoa este, de fapt, o sămânță, Zumpano explică faptul că aceasta are un profil nutrițional ușor diferit față de alte cereale – inclusiv față de orezul brun.
În ceea ce privește caloriile, orezul brun și quinoa sunt „cam la fel”, spune Zumpano. Dar vei obține „mai multe proteine și mai multe fibre în quinoa, pentru volumul echivalent”, adaugă ea, iar proteinele din quinoa sunt complete.
Informații nutriționale pentru o cană de orez brun
- 248 calorii
- 5,5 grame de proteine
- 2 grame de grăsimi
- 52 grame de carbohidrați
- 3 grame de fibre
Informații nutriționale pentru o cană de quinoa
- 222 calorii
- 8 grame de proteine
- 3,5 grame de grăsimi
- 40 grame de carbohidrați
- 5 grame de fibre
Quinoa nu conține gluten
Deși aceste două alimente sunt asemănătoare, quinoa conține aproape dublu față de orezul brun la capitolul fibre și proteine, pentru aproximativ aceleași calorii. Și, deși ambele sunt bogate în carbohidrați, quinoa conține mai puțini carbohidrați decât orezul brun.
Quinoa este, de asemenea, natural fără gluten, fiind potrivită pentru cei care preferă sau trebuie să evite glutenul.
Quinoa conține toți aminoacizii esențiali pentru organism
Orezul brun și quinoa conțin o cantitate bună de proteine. Orezul brun furnizează aproximativ 5-6 grame de proteine pe cană, dar quinoa are 8 grame pe cană. Pentru că conține toți aminoacizii esențiali, quinoa este considerată o proteină completă. Deși acest lucru este util pentru oricine, este deosebit de benefic pentru vegani și vegetarieni care nu vor obține acești aminoacizi esențiali din proteinele animale, explică experții.
Orezul brun și quinoa, surse de vitamine și alte substanțe nutritive
Atât orezul brun, cât și quinoa conțin o mulțime de vitamine, minerale și alți micronutrienți, dar ele furnizează seturi diferite de aceste substanțe importante.
Zumpano remarcă faptul că atât orezul brun, cât și quinoa sunt surse bune de vitamine și minerale. De la orezul brun, poți obține o doză bună de seleniu și magneziu, spune Gentile.
Pe de altă parte, quinoa „are mult mai mult acid folic decât orezul brun”, adaugă Zumpano. De asemenea, vei găsi mai mult vitamina B6 și vitamina E în quinoa decât în orezul brun, spune Gentile.
Ambele au aproximativ aceeași cantitate de calciu, dar quinoa conține și magneziu, potasiu și fosfor, ceea ce îmbunătățește și mai mult beneficiile pentru sănătatea oaselor. De asemenea, quinoa tinde să fie mai bogată în fier, spune ea.