Ouăle reprezintă un aliment esențial, în special la micul dejun, fiind consumate pe scară largă la nivel global. Acestea sunt o sursă importantă de proteine, contribuind la furnizarea de nutrienți esențiali și inducând o senzație de sațietate. Cu toate acestea, deși sunt benefice pentru sănătate și delicioase, consumul excesiv de ouă poate avea efecte secundare semnificative.
G4Food.ro scrie că consumul de prea multe ouă poate duce la probleme digestive, cum ar fi dureri de stomac, la unele persoane. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu indigestie, gaze și balonare. Persoanele care sunt intolerante la ouă pot avea mai multe probleme gastrointestinale, așa că ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă. De asemenea, puteți prezenta simptome ale sindromului de colon iritabil (IBS), cum ar fi diareea. În plus, consumul de ouă împreună cu alte alimente bogate în grăsimi poate declanșa constipația, așa că este mai bine să vă limitați aportul.
Reacțiile alergice pot fi declanșate de abuzul de ouă
Știați că ouăle sunt unul dintre cele mai frecvente alimente care cauzează alergii? Da, oul poate provoca reacții alergice, inclusiv anafilaxie severă. Dacă aveți orice simptome, cum ar fi urticarie, umflare, erupție cutanată, eczemă, simptome gastro-intestinale, dificultăți de respirație, ochi roșii sau lăcrimați, congestie nazală, amețeli sau constricție în piept, mergeți imediat la medic. Evitați ouăle dacă ați avut vreodată alergii după ce ați mâncat acest aliment.
Ouăle insuficient preparate vă pot infecta cu salmonella
Ouăle crude sau insuficient fierte pot prezenta riscul de infecții cu salmonella, care poate provoca simptome precum greață, vărsături, diaree și dureri de stomac. Această bacterie este răspândită, de obicei, la ouă prin găini și alte păsări de curte. Acest lucru este mai frecvent atunci când ouăle nu sunt manipulate, depozitate sau gătite corespunzător.
Ouăle pot crește colesterolul
Ouăle conțin colesterol alimentar, care poate crește nivelul de colesterol din sânge, la unii oameni. Se crede că un ou mare are 186 de miligrame de colesterol, care se găsește în principal în gălbenuș. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că ouăle nu cresc atât de mult colesterolul „rău” LDL, ci cresc mai mult colesterolul „bun” HDL. Deci, o persoană cu niveluri ridicate de colesterol ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă în fiecare zi. Cu toate acestea, o persoană cu un nivel de colesterol normal și care nu prezintă risc de boli de inimă poate mânca ouă, dar cu moderație.
Riscul la diabet
În timp ce ouăle sunt un aliment hrănitor care conține mai multe vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, ele conțin și biotină, care este importantă pentru producția de insulină. Consumul moderat de ouă poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, dar un consum prea mare poate crește riscul de a dezvolta diabet. Un studiu publicat în revista Diabetes Care a constatat că bărbații care consumau șapte sau mai multe ouă pe săptămână aveau un risc cu 58% mai mare de diabet de tip 2, iar femeile aveau un risc cu 77% mai mare, în comparație cu persoanele care nu consumau ouă.
Câte ouă trebuie să mâncăm?
Conform datelor de la Harvard Medical School, o persoană sănătoasă nu va risca nimic dacă mănâncă până la șapte ouă pe săptămână. Cu toate acestea, persoanele cu niveluri ridicate de colesterol ar trebui să-și limiteze aportul la 2-3 ouă pe săptămână, iar persoanele cu afecțiuni cardiace nu ar trebui să mănânce mai mult de 3-4 ouă pe săptămână. Persoanele cu diabet ar trebui, de asemenea, să-și limiteze aportul la 5 ouă pe săptămână. Deci, câte ouă puteți mânca depinde de diferiți factori.