Dulci, zaharoase, energice: curmalele sunt fructe delicioase. Cu toate acestea, ele trebuie consumate cu moderație, deoarece sunt foarte bogate în calorii.
Originare din regiunile calde ale Orientului Mijlociu, acestea sunt fructele palmierului curmal (Phoenix dactylifera) și au fost apreciate încă din antichitate de egipteni, cartaginezi, greci, romani și berberi pentru dulceața lor și numeroasele proprietăți benefice. Curmalele, mai ales cele uscate și prelucrate care ajung pe mesele noastre, sunt foarte energetice, motiv pentru care nutriționiștii recomandă un consum limitat.
Câte curmale pot fi mâncate pe zi?
Potrivit cookist.it, cantitatea corectă de curmale recomandată persoanelor sănătoase, care nu suferă de nicio afecțiune sau boală anume, este de 40/50 de grame, adică aproximativ 4 fructe pe zi. În timpul sărbătorilor mâncăm mai mult decât la un prânz sau o cină obișnuită, dar amintiți-vă că sunt foarte energetice, calorice și zaharoase.
Tocmai din acest motiv, curmalele nu sunt de obicei recomandate celor care au probleme cu reglarea greutății sau care urmează o dietă de slăbire hipocalorică. În plus, este un fruct care nu este indicat să fie consumat în exces dacă aveți probleme cu diabetul sau boli similare, deoarece, datorită conținutului lor de zahăr, pot determina creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, pot merge împotriva absorbției anumitor medicamente, cum ar fi diureticele. În aceste cazuri, cel mai bine este să vă consultați medicul pentru a afla cum și în ce cantități vă puteți bucura de acest fruct rafinat.
Proprietăți și beneficii ale curmalei
Pulpa curmalei este foarte zaharoasă și, prin urmare, conține o doză destul de mare de calorii. Acest lucru este negativ dacă urmați o dietă, dar este foarte pozitiv dacă sunteți în căutarea unei gustări naturale care să fie plină de energie: în ciuda faptului că au o mulțime de calorii, curmalele sunt un fruct foarte sărac în grăsimi, cu mulți nutrienți importanți pentru organism.
Cantitatea mare de fibre ajută la digestie și la regularitatea intestinală, previn balonarea abdominală și sunt ideale pentru senzația de sațietate. În general, curmalele sunt un aliat valoros pentru buna funcționare a întregului sistem gastro-intestinal. Fructele sunt, de asemenea, bogate în mulți aminoacizi esențiali și în special în triptofan, un element care joacă un rol important în sinteza melatoninei și care face curmalele utile și pentru a dormi bine și a combate tulburările de somn.
Nu lipsesc nici vitaminele din curmale, în special vitaminele B și mineralele, inclusiv calciul și fosforul, ambele bune pentru sănătatea oaselor, precum și potasiul, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, și magneziul, care contribuie la o inimă sănătoasă. Curmalele sunt delicioase și ca ingredient: pe lângă consumul lor ca gustări, le puteți folosi și în diverse rețete, de la dulciuri precum prăjituri și biscuiți, până la combinații gustoase cu carne. Deloc surprinzător, în Maroc se găsesc adesea și în unele variante de tajine, tocănița tradițională de carne și legume. Iar dacă sunteți în căutarea unei rețete ingenioase pentru a surprinde oaspeții de Crăciun, încercați curmalele umplute cu cremă mascarpone și miez de nucă, sunt ușoare și gustoase.