Aroma și gustul său inconfundabil o fac cea mai iubită și consumată băutură de majoritatea. Cafeaua, un stimulent puternic și o sursă de energie, uneori necesară pentru a susține angajamentele și obligațiile zilnice, este, de asemenea, un ritual plăcut de împărtășit cu prietenii și colegii.
Pentru a fi consumată cu moderație, este important să înțelegem dacă există momente mai bune pentru a o bea și altele când este de preferat să o evităm. Poate fi consumată după ora 16.00 sau chiar seara? Sau este mai bine în orele dimineții?
Când este cel mai bun moment pentru a bea cafea?
Potrivit, cofeina este o substanță alcaloidă prezentă nu numai în cafea, ci și în cacao, boabe de guarana și frunze de ceai. În momentul în care bem una dintre aceste băuturi, cofeina este absorbită de corpul nostru și ajunge rapid în circulație. Rezultatul este o creștere a nivelului de adrenalină, o creștere a ritmului cardiac și un flux sanguin crescut către mușchi.
„Este o substanță stimulatoare, nu doar la nivel cardiac, ci și la nivel intestinal, un tonic energetic, care favorizează vigilența și concentrarea”, explică Arianna Rossoni pentru cookist.it. Dacă este consumată „în mod acut”, de exemplu, dacă trebuie să rămânem treji și atenți pentru a studia, pentru a duce la bun sfârșit o sarcină sau pentru a termina o lucrare, cafeaua poate avea mari beneficii.
Folosită constant, pentru a combate oboseala și a nu oferi organismului odihna de care are nevoie, ea poate fi chiar nocivă. „Acest comportament poate avea consecințe”, subliniază Rossoni. „Din stimulent, cofeina devine obositoare: ea continuă să mențină o stare de vigilență care nu mai este productivă”, spune aceasta.
Dar când este cel mai bun moment pentru a savura o ceașcă de espresso? Pentru a beneficia de efectele sale energizante și pentru a crește concentrarea și reactivitatea, este de preferat să o beți în prima parte a zilei și nu mai târziu de ora 15.00-16.00, după-amiază. „În acest fel, este destul de sigur că cofeina este metabolizată și că nu devine un întrerupător al somnului”, spune specialista.
Desigur, potențialele aspecte negative depind și de cantitatea de cafea, dar și de ceai sau alte substanțe, pe care le consumă cineva în timpul zilei. „Dacă o persoană bea multe dintre ele, chiar dacă nu mai târziu de ora 15.00 după-amiază, va constata totuși o interferență cu odihna nocturnă”, conchide nutriționista.
Când este mai bine să evitați consumul de cafea?
Metabolizarea cafeinei este foarte subiectivă: unele persoane o tolerează bine până seara, altele mai puțin. Mulți sunt obișnuiți să bea cafea după cină, de exemplu, și nu întâmpină probleme de adormire.
„Cafeaua vă poate permite să dormiți, dar apoi vă puteți confrunta cu un somn de proastă calitate noaptea, treziri frecvente și diverse tulburări”, subliniază experta. Așadar, când ar trebui să evităm consumul de cafea? În general, la orele serii, tocmai pentru a evita metabolizarea cofeinei și afectarea odihnei.
Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a stabilit că un consum de cofeină de până la 200-300 miligrame (aproximativ 3 cești) poate fi considerat „sigur”, nu există o cantitate potrivită pentru toată lumea.
Efectele acestei substanțe pot fi foarte diferite de la individ la individ. Cum vă puteți da seama că abuzați de ea? Dacă începeți să aveți tulburări de somn, sfatul este să reduceți cantitatea și să evitați să o luați cu aproximativ 8 ore înainte de culcare.
Este mai bine să ajustați doza și să vă permiteți o cafea dimineața și una după prânz, între orele 14.00 și 15.00, optând pentru decofeinizată dacă aveți chef în alte momente. Dacă suferiți, totuși, de aciditate gastrică sau de probleme gastrointestinale, este mai bine să evitați versiunea aceasta, care este mai iritantă pentru persoanele sensibile.