Cheddarul și mozzarella sunt două dintre cele mai populare brânzeturi. Mărunțite, topite sau feliate, ambele oferă un gust bogat atunci când sunt adăugate în diferite feluri de mâncare sau consumate ca atare. Precum și alte brânzeturi, acestea vin la pachet cu grăsimi și calorii, dar care n-ar trebui să ne sperie, atâta timp cât le consumăm cu moderație.
Care este diferența dintre brânza cheddar și mozzarella?
Cheddarul este originar din Anglia, în timp ce mozzarella a fost făcută pentru prima dată în Italia.
Ambele brânzeturi sunt făcute din lapte de vacă, deși mozzarella era, în trecut, făcută, în mod traditional, din lapte de bivoli de apă. Acea versiune, numită bufala mozzarella, mai este încă disponibilă în multe magazine și este de obicei mai scumpă.
Cheddarul este pus la „învechit” timp de aproximativ un an, sau chiar câțiva ani, pentru a-i oferi mai multă aromă și un gust mai ascuțit. Este o brânză fermă, tare, care devine cremoasă când este topită.
Mozzarella este o brânză proaspătă, moale sau semimoale, care este, de obicei, consumată la câteva zile după ce a fost produsă, potrivit Institutului American de Produse Lactate. Unele soiuri cu umiditate scăzută pot fi învechite câteva săptămâni.
Mozzarella are o aromă blândă și este faimoasă pentru faptul că devine elastică atunci când este topită. Aceasta este un topping cheie pentru pizza și ingredientul principal al mâncărurilor precum lasagna.
Informații nutriționale: mozzarella vs. cheddar
Ambele brânzeturi sunt surse bune de proteine și calciu. Proteinele sunt benefice pentru întreținerea mușchilor și pentru sațietate, în timp ce calciul susține sănătatea oaselor.
Mozzarella este, de obicei, făcută din lapte parțial degresat, așa că are ceva mai puține calorii per 28 g decât cheddar – 70 față de 100 – precum și grăsimi saturate, 3 grame față de 5 grame. Totodată, mozzarella conține mai puțin sodiu decât cheddarul.
Ambele brânzeturi conțin cantități minime de lactoză. Bacteriile probiotice, care sunt benefice pentru organism, pot fi găsite în brânza învechită, cum ar fi cheddar. De asemenea, topirea cheddarului sau a mozzarella nu afectează profilul lor nutrițional.
Cheddar versus mozzarella: care este mai sănătoasă?
Experții în nutriție și dietetică precizează că mozzarella este în avantaj, deoarece are mai puține calorii și grăsimi saturate.
Mozzarella proaspătă, fiind procesată minim, conține, adesea, mai puțini aditivi și conservanți, pe când cheddar este o brânză învechită, ceea ce o face mai bogată în aromă, dar este posibil să conțină mai multă sare adăugată. Totodată, este recomandat să se respecte consumul cu moderație al ambelor brânzeturi, o porție de 28 g este suficient, potrivit nutriționiștilor.
Articol preluat: G4food.ro