Multe persoane care au ținut dietă sau au dorit să reducă consumul de pâine sunt deja familiare cu termenul „crackers”. În magazine, găsim o gamă variată de produse care poartă acest nume sau unul similar: de la variantele cu semințe, până la cele din orez, porumb sau secară, aceste produse sunt populare pentru diversitatea și textura lor. Însă cât de eficient este să înlocuiești pâinea cu crackers și ce impact pot avea asupra dietei tale? Răspunsul vine de la nutriționista Tania Fântână, care explică avantajele și dezavantajele acestei alegeri.
În ce condiții sunt produsele crackers mai buni decât pâinea?
- Când nu mănânci 1 cutie întreagă la o masă. Aceste produse, fiind deshidratate, au mai multe calorii la 100 grame decât pâinea. Cam cu 50% mai mult. Așadar, cantitatea e importantă.
- Când nu puneți pe ei alimente calorice. Dacă puneți tot unt, icre sau alte paste grase, economia de calorii versus pâine este minoră.
- Când îi consumați pe o perioadă mai lungă de timp. Nu o să slăbiți vizibil pe cântar dacă îi mâncați la 2 mese din 10. Aceste produse nu au praf magic în ele.
- Au un conținut de fibre mult mai mare decât al pâinii. Pentru că se folosește făină integrală, se folosesc semințe de in sau chia ce conțin multe fibre. Așadar, sunt mai sățioși. Țin mult mai bine de foame decât o felie de pâine albă.
- Fiind preparați din făină de grâu, secară, ovăz, quinoa, linte sau alte cereale și pseudocereale, sunt mult mai nutritivi decât pâinea obișnuită/clasică. Așadar, în aceleași calorii primiți mult mai mulți nutrienți.
- Există variante fără gluten pentru cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă.
Cum alegem produsele crackers sănătoase?
- Citește eticheta.
- Alege-i pe cei cu un conținut ridicat de fibre (cel puțin 3 g/porție).
- Evită produsele care au zahăr adăugat sau grăsimi hidrogenate și pe cei cu o etichetă foarte încărcată de materii prime.
- Prioritizează-i pe cei din cereale integrale, fără conservanți artificiali.
- Optează pentru cei îmbogățiți cu semințe sau făină din pseudocereale.
- Conținut de sare. Alege variante cu conținut redus de sodiu (mai puțin de 200 mg/porție).
Cum îi poți consuma?
- La mic dejun cu zacuscă, humus, pateu, guacamole.
- În loc de crutoane într-o supă cremă de orice tip.
- Într-o salată de seară alături de brânză sau pește sau o pulpă de pui.
Recomandări pentru a face crackerșii mai sănătoși
- Prepară-i acasă: controlează ingredientele, adăugând făină integrală, semințe și condimente naturale.
- Evită toppingurile nesănătoase: Renunță la cremele procesate sau sosurile bogate în grăsimi saturate.
- Combină-i cu alimente nutritive: Asocierea cu legume, proteine slabe sau grăsimi sănătoase îi transformă într-o gustare completă.
Nu uita că un stil de viață sănătos înseamnă un cumul de mai multe acțiuni pe care le iei pentru tine. Faptul că înlocuiești pâinea albă cu produse crackers integrale este un lucru bun pentru sănătatea ta, dar mai ține cont și de restul recomandărilor de mâncat sănătos, cât și cele privitoare la hidratare, somn, mișcare.
Acest articol a fost scris de nutriționista Tania Fântână.
Sursa: G4Food.ro