Semințele de in sunt mici, de culoare aurie sau maroniu-roșcată, și au o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională ayurvedică. Acestea sunt cunoscute pentru conținutul lor bogat în grăsimi sănătoase, vitamine, fibre și lignani, care oferă proprietăți antioxidante și estrogenice. Totuși, deși sunt extrem de benefice pentru digestie, pierderea în greutate și reducerea inflamațiilor, ele pot deveni problematice dacă nu sunt consumate cu moderație, arată Healthshot.
Reacții alergice
Consumul de semințe de in sau ulei de in poate declanșa reacții alergice, manifestate prin mâncărimi, umflături, roșeață sau urticarie. Greața și vărsăturile sunt, de asemenea, semne posibile ale unei alergii. Deși astfel de cazuri sunt rare, ele pot fi severe, așa cum ilustrează un studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, în care un copil de 11 luni a dezvoltat anafilaxie severă după ingerarea semințelor de in.
Pot agrava inflamația
Deși omega-3 din semințele de in are proprietăți antiinflamatorii, consumul excesiv poate avea un efect contrar, agravând inflamațiile din organism, conform unui studiu publicat în Advances in Nutrition. Moderația este cheia pentru a evita aceste efecte nedorite.
Afectează echilibrul hormonal
Semințele de in au proprietăți similare cu estrogenul, ceea ce le face problematice pentru persoanele care doresc să conceapă un copil. Ele pot influența ciclul menstrual și agrava afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) sau fibroamele uterine.
Totodată, datorită efectului lor hormonal, semințele de in nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează. Este esențial ca acestea să fie consumate doar sub supravegherea unui medic.
Pot provoca tulburări digestive
Chiar dacă semințele de in sunt bogate în fibre, consumul excesiv poate duce la balonare, crampe abdominale, diaree sau constipație. Introducerea treptată a acestora în dietă poate ajuta la evitarea acestor probleme.
Dacă semințele de in nu sunt consumate cu suficientă apă, acestea pot cauza blocaje intestinale, o problemă mai ales pentru persoanele cu scleroză sistemică (sclerodermie). Este esențial ca persoanele care consumă semințe de in, să bea suficientă apă odată cu acestea.
Interacțiunea cu medicamentele
Fibrele din semințele de in pot reduce absorbția unor medicamente, inclusiv a celor utilizate pentru scăderea glicemiei. Consultați medicul înainte de a introduce semințele de in în dietă, mai ales dacă urmați tratamente medicamentoase.