Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Care sunt cele mai nesănătoase mic dejunuri: explicațiile nutriționistului

    04/10/20254 Mins Read237
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Micul dejun are multe beneficii – un studiu din Journal of Medicine a constatat că persoanele care îl consumă de șapte ori pe săptămână au un risc mai scăzut de boli de inimă, diabet și obezitate. Te-ai întrebat vreodată dacă alegerile tale de mic dejun sunt cu adevărat hrănitoare? Descoperă, potrivit express.co.uk,  capcanele ascunse ale meselor matinale populare și află cum să iei un mic dejun corect.

    Croissant cu gem, la micul dejun, sărac în proteine și fibre

    Dacă obiceiul tău zilnic este să mănânci la micul dejun un croissant untos, poate ar trebui să reconsideri opțiunea.

    „Această combinație este, în mare parte, carbohidrați rafinați cu zahăr adăugat și nu oferă prea multă proteină sau fibră”, spune Nichola Ludlam-Raine, dietetician.

    La rândul său, nutriționistul Mark Gilbert adaugă: „Proteina este esențială atunci când vine vorba de gestionarea apetitului și accelerarea metabolismului, ceea ce îți permite să păstrezi mai multă masă musculară slabă, menținând în același timp grăsimea la distanță”. Acesta este efectul termic, iar cercetările au descoperit că proteina este mult mai eficientă decât grăsimile sau carbohidrații în acest sens, aproximativ 25% din caloriile proteinei fiind folosite pentru digestie, absorbție și depozitare.

    Un croissant simplu conține, de asemenea, cantități mari de grăsimi saturate, prea multe dintre acestea putând crește nivelul colesterolului rău. În loc de croissant, Nichola sugerează brânză și roșii pe pâine prăjită sau un mini croissant cu salată de fructe și iaurt cu semințe.

    Doar cafea, la micul dejun: energie, fără nutrienți

    Dependența de cafea dimineața are și părți negative. Nichola spune că, deși o cafea neagră este săracă în calorii și oferă un impuls rapid de energie din cofeină, „cafeaua neagră, singură, nu oferă nutrienți esențiali”.

    „Consumul de cafea pe stomacul gol poate irita mucoasa stomacală, ceea ce poate duce la reflux acid sau disconfort. Un latte sau cappuccino nu vor fi suficiente pentru a înlocui o masă. Poate lăsa o senzație de foame sau dorința de gustări dulci în mijlocul dimineții”, explică Nichola.

    Cafelele îndulcite, cum ar fi latte-urile cu arome, pot conține o cantitate considerabilă de zahăr și calorii, fără a oferi sațietate sau nutrienți, pe termen lung. „Acest lucru poate duce la o creștere rapidă și la o prăbușire ulterioară a nivelului de zahăr din sânge, lăsându-te obosit sau înfometat la scurt timp după aceea”, spune Nichola.

    Sandvișul cu bacon – pericol de hipertensiune

    Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), consumul excesiv de carne procesată, cum ar fi baconul sau cârnații, „probabil va crește riscul de cancer colorectal” și crește riscul de hipertensiune, din cauza nivelurilor ridicate de sare.

    În loc de bacon, Nichola sugerează opțiuni mai slabe, cum ar fi ouăle sau somonul afumat. În cazul baconului, Nichola adaugă: „consumați-l ocazional – mai puțin de 70g pe zi, conform recomandărilor NHS – și asociați-l cu legume și pâine integrală pentru a adăuga fibre și nutrienți”.

    O farfurie de cereale cu zahăr și arome, la micul dejun, poate favoriza bolile de inimă, diabetul și obezitatea

    Nichola avertizează că cerealele cu zahăr, cum ar fi fulgii de porumb glazurați sau opțiunile cu ciocolată, ar trebui consumate doar ocazional. Consumul excesiv de zahăr a fost legat de creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

    „Alegeți cereale bogate în fibre și cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi ovăzul pentru terci, fulgii de tărâțe sau muesli fără zahăr adăugat. Acestea oferă energie cu eliberare lentă și fibrele susțin digestia”, spune Nichola.

    Un fruct nu oferă sațietate la micul dejun

    Fructele conțin mulți nutrienți, dar sunt, în principal, o sursă de carbohidrați, ceea ce, spune Nichola, „poate duce la o creștere rapidă de energie și apoi la o scădere, lăsându-te înfometat curând după aceea” dacă sunt consumate singure.

    În schimb, combină fructele preferate – fie că sunt mere, pere, fructe de pădure sau citrice – cu proteine și grăsimi. Adaugă nuci, semințe sau unt de arahide – amestecă-le cu iaurt grecesc sau brânză de vaci sau le poți mixa într-un smoothie cu lapte, pudră proteică și avocado.

    Articol preluat: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Gastronomie 07/11/2025

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.900 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.040 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.636 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.327 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20252 Mins Read23 Views

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Persoanele care tocmai au trecut printr-o procedură de albire dentară sau intenționează să o facă…

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.