Anul curent de studii a început cu 14 programe noi de licență și master în 3 universități din țară, la acestea fiind înscriși 319 studenți. Programele sunt adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști. Din totalul studenților înscriși la aceste programe, 134 sunt la licență, iar 185 – la master, informează Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Cei mai mulți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.
La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.
Totodată, MEC menționează că 5 programe noi de licență și 8 de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.
Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.
Băncii Mondiale a mai sprijinit alte 63 de programe din 7 instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii.
Inițiativa se înscrie în Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de MEC și finanțat de Banca Mondială.
În total, 7 instituții de învățământ superior și 6 colegii pedagogice din țară beneficiază în cadrul proiectului de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii.