Un număr de 80 de gospodării vulnerabile energetic din întreaga țară se bucură de un confort termic îmbunătățit și economii semnificative la bugetul familiei, datorită centralelor termice pe biocombustibil solid, donate și instalate cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Guvernului Japoniei, se arată într-un comunicat al PNUD.
Beneficiarii acestor centrale au fost selectați din sistemul „Vulnerabilitatea energetică” în baza unor criterii specifice, precum deținerea unei locuințe proprii și statutul de gospodărie vulnerabilă energetic, cu o mare parte dintre aceștia având și copii sau membri cu nevoi speciale.
Marea majoritate a familiilor beneficiare are mai mulți de patru copii, iar o condiție esențială pentru participarea la acest program a fost asigurarea unui spațiu adecvat pentru amplasarea centralei termice.
În majoritatea gospodăriilor beneficiare au fost instalate și sisteme de încălzire interioară – țevi, calorifere și coșuri de fum. Comparativ cu sobe tradiționale, care au un randament de cel mult 40%, centralele termice pe biomasă solidă instalate în cadrul acestui proiect au un randament de până la 84%, ceea ce permite utilizarea unei cantități mult mai mici de biocombustibil pentru obținerea aceleași cantități de căldură.
Proiectul, denumit „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, include și măsuri de sprijin pentru sectorul biocombustibililor.
PNUD și Guvernul Japoniei au acordat asistență financiară producătorilor de biocombustibili solizi și au promovat utilizarea acestora pentru reducerea costurilor energetice și creșterea confortului termic, atât în gospodării, cât și în instituțiile publice.
De asemenea, au fost instruiți 150 de operatori de centrale pe biomasă din instituțiile publice și au fost sprijiniți 12 producători de biocombustibili pentru a-și eficientiza producția.