Lămâia nu protejează stridiile și fructele de mare crude. Singura metodă de a evita riscul de contaminare este gătitul, susține nutriționistul Simone Gabrielli, pentru cookist.it.
Potrivit nutriționistului, în interiorul unei stridii crude, de fapt, s-ar putea găsi viruși precum holeră, norovirus, HAV, iar o simplă stoarcere de lămâie nu este suficientă pentru a elimina urmele. Stridiile și crustaceele sunt incapabile să se miște și, prin urmare, supraviețuiesc printr-un sistem de filtrare, care captează nu numai substanțele nutritive, ci și orice agenți patogeni, introduși în apă chiar de către om.
Nutriționistul Simone Gabrielli explică că lămâia nu are niciun efect dezinfectant asupra stridiilor: cel mult, ar putea acționa la suprafață, dar nu ar pătrunde în profunzime.
Riscul de apariție a toxinelor depinde de diverși factori: prospețimea stridiilor, zonele de pescuit necontaminate, igiena alimentară, dar chiar și în cazul unui risc scăzut, pericolul nu dispare. În plus, trebuie să se țină cont de sănătatea oamenilor: persoanele sănătoase pot scăpa de o durere de stomac, dar pentru femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau copii, consecințele pot fi grave.
Prin urmare, pentru a fi siguri că evitați contaminarea, singura soluție reală este să gătiți fructele de mare: doar câteva minute într-o tigaie sunt suficiente pentru a evita contractarea de viruși sau infecții bacteriene.