Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă comestibilă cunoscută pentru aroma sa dulce, de nucă și pentru numeroasele sale presupuse beneficii pentru sănătate. Cunoscuți științific sub numele de Pastinaca sativa, sunt de culoare crem și au o formă lungă și conică. Păstârnacul este înrudit îndeaproape cu morcovii și pătrunjelul, dar nu doar datorită formei lor. Are și un profil nutritiv foarte asemănător, transmite Health.com.
Păstârnacul este folosit de ani de zile în bucătărie și în medicină, primind chiar și numele de zardak în medicina persană. Sunt plini de nutrienți și conțin mulți antioxidanți care susțin diverse căi de sănătate, inclusiv funcția imunitară, sănătatea digestivă și eforturile de pierdere în greutate.
Bogat în antioxidanți
Pe lângă mulți alți nutrienți, păstârnacul este o sursă puternică de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care promovează sănătatea și care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători din organism, despre care se știe că contribuie la multe afecțiuni. Stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi, poate contribui la multe procese patologice cronice și acute în bolile respiratorii, cardiovasculare, renale și biliare.
Păstârnacul este o sursă excelentă de vitamina C și vitamina E, care contribuie la îmbunătățirea funcției imunitare. Păstârnacul conține, de asemenea, furanocumarine, flavonoide și poliacetilene legate de proprietăți antiinflamatorii, antifungice, antimicrobiene și antidepresive.
Susține sănătatea digestivă
Păstârnacul este bogat în fibre solubile și insolubile, susținând regularitatea digestivă și un microbiom intestinal sănătos. Fibrele solubile au efecte prebiotice, hrănind bacteriile benefice din intestin și îmbunătățind mediul intestinal general. De asemenea, atrag apa în tractul digestiv pentru a face ca mișcările intestinale să fie mai fluide. O cană de păstârnac crud feliat furnizează 6,5 grame de fibre, o parte semnificativă din aportul zilnic recomandat de fibre.
Îmbunătățește funcția imunitară
Păstârnacul poate susține, de asemenea, sistemul imunitar, deoarece este bogat în vitamina C. Vitamina C este un micronutrient important și un antioxidant puternic care promovează apărarea imunitară prin rolul său în diverse funcții celulare. O cană de păstârnac crud feliat furnizează 22,6 miligrame (mg) de vitamina C, 25% din valoarea zilnică recomandată.
Susține eforturile de gestionare a greutății
Păstârnacul este sărac în calorii și bogat în fibre, ceea ce poate sprijini eforturile de pierdere în greutate atunci când este inclus într-o dietă bine echilibrată. O cană de păstârnac feliat oferă 6,5 g de fibre și doar 100 de calorii. Cei care încearcă să creeze un deficit caloric pentru a obține o pierdere în greutate pot include păstârnacul în mesele lor pentru a crește sațietatea fără calorii excesive.
Sfaturi pentru consumul de păstârnac
Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă versatilă. Poate fi savurat într-o varietate de moduri diferite și adaugă nutriție și aromă la multe mese. Luați în considerare aceste sfaturi pentru consumul de păstârnac:
Cel mai bine este să depozitați păstârnacul la rece, în condiții de umiditate, cum ar fi în frigider. Pentru a-l păstra în condiții de umiditate ridicată, puneți-l într-o pungă de plastic sau în coșul de legume din frigider.
- Păstârnacul poate fi congelat și depozitat pentru a fi folosit ulterior.
- Păstârnacul mai vechi trebuie descojit. Este posibil ca păstârnacul recoltat la o vârstă fragedă să nu fie nevoie să fie descojit, ci doar curățat.
- Păstârnacul este adesea savurat în supe, ciorbe și tocănițe.
- Păstârnacul poate fi consumat crud, dar de obicei este mai dulce când este gătit. Poate fi prăjit, gătit la aburi, copt, fiert sau făcut piure.
Sursa: G4Food.ro